martes, 18 de mayo de 2010

Webquest

Una WebQuest és un tipus d’activitat didàctica que consisteix en una investigación guiada, amb recursos principalmente procedents d’Internet, que promouen l’utilització d’habilitats cognitives superiors, el treball cooperatiu i l’autonomia dels alumnes i inclueix una evaluación autèntica. L’antecedent d’aquestes activitats el construeix l’ús dels retos (challenging, learning) en el desenvolupament dels ambients d’aprenentatge basats en la tecnologia de l’informació que aplican des de els vuitanta Seymour Papert i els seus deixebles.
Les WebQuest són utilitzades com un recurs didàctic per els professionals, ja que els permet el desenvolupament d’habilitats d’informació i desenvolupament de competencias relacionades amb la societat de l’informació.
Una WebQuest es construeix al voltant de una tasca atractiva que provoca processos de pensament superior. Es tracta de fer algo amb l’informació. El pensament pot ser creatiu o crític i implicar la resolución de problemas, enunciats de judici, análisis o síntesis. La tasca ha de consistir en algo més que en contestar a simples preguntes o reproduir el que hi ha a la pantalla. Idealment, ha de correspondre amb algo que en la vida normal faguin els adults fora de l’escola (Starr, 2000b;2)

Una WebQuest té la següent estructura:

• Introducció
• Tasca
• Procès
• Recurs
• Evaluació
• Conclusió
• Autors



Per desenvolupar una WebQuest és necessàri crear un lloc web on es pugui construir amb un editor HTML, un servei de blog o fins i tot amb un processador de textos que pugui guardar archius com una pàgina web.
No s’ha de confondre una webquest amb “ caza del tesoro”. Una “caza del tesoro” té també utilització com a recurs educatiu pero de manera més senzilla. En ella es planteja una sèrie de preguntas sobre un tema que es pot contestar visitant alguns enllaços de altres pàgines relacionades amb el tema. Moltes vegades es fa una pregunta principal al final per comprobar els coneixemetns adquirits sobre el tema.

Tipus de WebQuest:

- Curta duració:
o Objectiu: la meta educacional de un WebQuest a curta durada es l’adquisició i integració del coneixement de un determinat contingut de una o varies materies.
o Duració: es disenya per tindre-ho acavat amb un o tres períodes de classe.
- Llarga duració:
o Objectiu: extensió i procesament del coneixement (deducció, inducció, classificació, asbtracció,etc)
o Duració: entre una setmana i un mes de classe.


Exemples:

- http://www.webquestcat.cat
- http://www.xtec.cat/recursos/webquests/htm/trenllacs.htm
- http://www.xtec.cat/recursos/webquests/htm/organuls.htm
- http://sites.google.com/site/laquimicadelcarboni/home

No hay comentarios:

Publicar un comentario